La Pegatina sluit Mundial 2015 af met een knal

Dit verhaal werd geschreven door Redactie

Door: Jessy de Cooker

De eer was aan de Catalaanse feestbouwers van La Pegatina om Mundial 2015 af te sluiten. Ze doen dat in hun eigen, typerende stijl. En na afloop kwamen ze nog even langs in de studio! Er staat een paard in de gang… 
Recensie
Act: La Pegatina
Waar: Fontys Koepelhal
Land: Spanje
Cijfer: 9
Waarom: Is er ooit een betere imitatie van Rowwen Hèze op Mundial geweest?

Goede optredens kennen een rustig opbouwend verloop waarin vaak de knallers in het slot zitten. La Pegatina opent de slotshow in de Koepelhal van Mundial 2015 direct met een knal. De Catalanen verblijden de goed gevulde hal met een confettizee. Met effect, want de sfeer zit er direct in. De skapunk met Spaanse invloeden van de mannen uit Barcelona slaat meteen aan en er ontstaat een deinende massa, die niet stopt met dansen tot de eindklanken van hit en afsluiter ‘Maricarmen’.

De in 2004 begonnen groep weet van aanpakken en gooit er een pak festivalknallers in om u tegen te zeggen. Ze laten zich niet ontmoedigen door een niet volledig gevulde Koepelhal – het lijkt vandaag sowieso minder druk dan gisteren – en storten in combinatie met de confetti en slingers een stortvloed aan energie op de zaal. Je bent een feestband of je bent het niet.

Wordt het met al die uptemponummers niet eentonig? Leent La Pegatina wel eens rifjes van anderen? En leveren ze meer overdaad dan de gemiddelde glamrockshow? Driewerf ja, het optreden wordt zelfs opgeleukt met drumsolo’s van Sergi López op een fluorescerend drumstel. Alle gimmicks worden uit de kast gehaald: de gebruikelijke cover van de Nederlandse klassiekerEr staat een paard in de gang, een freestylende danser en accordeonist Romain Renard toont zelfs even zijn blote bips onder zijn kilt. Tussen al dit spektakel zou je bijna vergeten dat de Catalanen strak en met een glimlach hun nummers afwerken.

Zelfs zanger Rubén “Pegatina” Sierra is zo aandoenlijk om na ieder nummer te vragen hoe het met het publiek is. La Pegatina doet aan uiterlijk vertoon, maar het werkt wel. Het kan niet op. Ze maken er een show van waar Nederlands feestwonder Mr. Polska nog van zou kunnen dromen. Sierra en zijn zes muzikanten sluiten Mundial 2015 af en doen dat met een feestje. Het lijkt alsof Rowwen Hèze een Spaanse metamorfose heeft ondergaan, want La Pegatina toont zich de ultieme en fijne afsluiter van Mundial 2015. Laten we zeggen dat het een kwestie van geduld is voor iedereen Spaans lult.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt