Keelzang, mondharp en elektrische gitaar: bij Hanggai kan het allemaal

Dit verhaal werd geschreven door Simon Knopper

“Dit is écht de enige Europese show van Hanggai deze zomer”, weet de host van de Koepelhal ons te vertellen. De bandleden van het Mongools/Chinese gezelschap zijn dus speciaal voor Mundial naar Europa gekomen. Gelukkig niet voor niets, Hanggai maakt er een leuk en aangenaam optreden van. Maar echt onvergetelijk is het ook weer niet.

Recensie
Act: Hanggai
Waar: Fontys Koepelhal
Land: Mongolië en China
Cijfer: 7
Het optreden: Typische Mundialband geeft leuk, maar geen onvergetelijk optreden.

Een mondharp, een morin khuur (tweesnarige viool) en een tobshuur (Mongoolse luit). Zomaar een greep uit het exotische arsenaal aan instrumenten dat het Aziatisch ensemble mee naar Tilburg heeft genomen. De bandleden die deze instrumenten bespelen zijn allemaal getooid in traditionele kledij die in de gemiddelde Mongoolse ger niet zou misstaan, maar die wat vreemd oogt op een podium waarop ook bandleden staan met leren jacks en petjes achterstevoren.

Crossover
Hanggai is een perfect voorbeeld van een crossover die zo prachtig past op Mundial. Traditionele Mongoolse deuntjes afgewisseld met Deep Purple-achtige rock. Elektrische gitaren en keelzang. Het is een bont gezelschap dat er een memorabel optreden van maakt, maar wat toch ook weer niet beklijft. Vooral de zang van de leadgitarist is daar debet aan, vals is nog zacht uitgedrukt.

Maar het publiek heeft het prima naar z’n zin. Een groepje fanatiekelingen vooraan juicht luidkeels bij ieder liedje dat wordt ingezet. En er wordt zelfs een heuse sitdown geïnitieerd. Typisch ‘Mundialliaans’ optreden dus voor een lekker zondagmiddagje festival, niets meer en niets minder.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt