Geluksmomentjes van Willy Tea

Dit verhaal werd geschreven door Roy Mevissen

Wikipedialoos is-ie, de Amerikaan Willy Tea Taylor. Op Spotify is hij nauwelijks een publieksmagneet te noemen. Daar staat tegenover dat hij vandaag twee festivalpodia beklimt in Nederland, eentje daarvan op Festival Mundial.

Recensie
Act: Willy Tea Taylor
Waar: Wagenmakerij
Land: VS
Cijfer: 7
Het optreden: Ondergewaardeerd optreden met curveballen.

Het oogt wat vreemd. Een Amish-achtige verschijning onder de vlag van India. Een fullsize Amerikaan, lange rode baard. Een artiest die beweegt alsof hij op een pony rijdt. Dat is ‘m, die onbekende Willy Tea Taylor.

Hij heeft misschien wat introductie nodig. Maar wat je vertel je dan? Dat zijn laatste album Knuckleball Prime (2015) heet? Een titel die vragen oproept, maar tegelijkertijd wat uitlegt over Willy Tea. Een Knuckleball is een worp van een oude baseball pitcher, die qua levensfase ingeklemd zit tussen het massief van de dertig en veertig jaar. Een werper die het niet meer van de snelheid van de ballen moet hebben, maar van de variatie van bijzonderheden in de curve. Zwabberend als een luchtballon die leeg loopt.

Dat is hoe hij naar zich zelf kijkt als artiest. Willy Tea verwijst naar het gegeven dat hij als dertiger pas opbloeit. Muzikaal is hij geen jonge god die het van snelheid moet hebben. Hij werpt muzikaal curveballen, die zwabberen tussen folk en roots. Snelheid speelt een ondergeschikte rol.

De Wagenmakerij lijkt dat in eerste instantie een goede keuze voor zijn rustige, kabbelende sound. Een klein podium. Genoeg zitplaatsen die uitnodigen om te chillen. Of het nu een vloerkleed is, een pallet, een vuistdik kussen of een houten stoel. Als middelpunt van de Feel Good Market lijkt Willy Tea zijn thuis gevonden te hebben. Om over thuis te praten. Want ook dat is wat-ie doet.

Willy Tea vertelt verhalen. Over zijn goudgele, stoffige geboortegrond in Californië. Hij tokkelt, produceert een plukkend banjogeluid en praat je bij over zijn jeugd, zijn geliefde ‘back home’. Hij deelt zijn geluksmomentjes uit zijn cowboy capital of the world, Oakdale.

Hij dicht over massieve stieren in rodeo-arena’s en hij mijmert over die ene baseballwedstrijd waarin je als werper het goud pakt. Willy Tea schetst beelden van oude schoolbussen, uitgewoonde boerenschuren en goed te consumeren whisky. In dat afgekloven, pruimtabakknauwend zuidelijke accent. Folk geblakerd door de zon met hillbilly-zang, inclusief tweede stem.

Zo halverwege de set vraag je je één ding af? Is dit de plek voor Willy? Mept hij zo meteen iemand van het podium? Is dit waar hij zijn beeldende verhalen goed kan vertellen? Mensen lopen over het podium, kinderen rennen achter elkaar aan, iedereen praat door elkaar heen. Een telefoontje wordt beantwoord, de iPad filmt terwijl de gebruiker door kletst. Je zou het respectloos kunnen noemen. Je zou Willy Tea willen smeken om toch eens voor de snelheid te kiezen bij z’n muzikale worpen. Om het geheel even wakker te schudden.

Maar god, kennelijk deert het niemand. Willy Tea allerminst. Hij keuvelt nog wat met een kind. Lacht en bedankt het publiek als hij uitverteld is en de podiumlampen gedimd worden. Straks als hij de Wagenmakerij verlaat om naar Eindhoven te reizen voor het volgende festival zal hij een mooie muur passeren in de hal. Waar mensen in woorden hun geluksmomentjes kunnen delen. Ik zou zeggen: geef Willy Tea de hele muur. Hij heeft iets interessants te vertellen. Kan de rest daarna nog eens lekker rustig teruglezen. Om te concluderen dat ze beter hadden kunnen zwijgen. Maar god, wie deert dat?

Verhalen die je misschien ook leuk vindt