Mundialbezoekers borrelen erop los bij hippe Algenbar

Dit verhaal werd geschreven door Matthijs Keim

Het klinkt als een scène uit een sciencefictionfilm: mensen die op een ligbed lucht in potjes met borrelend algenwater blazen. Festivalbezoekers op Mundial doen het bij de Algenbar. De bar laat zien hoe je algen kweekt en waar je het bij kan eten.

De bar is in een tentje opgebouwd door de EAT ART Collective. Volgens Lukas Taks van het kunstcollectief is de futuristische opstelling een algenkwekerij in het klein. Bezoekers kunnen blazen in de algenpotjes en het water laten bubbelen. “Dit is een installatie die wij hebben gemaakt”, stelt Taks. “We willen een kleine voedselcirkel maken tussen mens en alg. Hier laten we zien hoe een alg groeit. Het is een waterplant die groeit door fotosynthese, dus nodigen we mensen uit hun adem in de potjes met alg te blazen.”

Algenshotje

Na het blazen kunnen bezoekers dan ook nog een algenshotje nemen met appelsap. “Als festivalgangers hun adem hebben gedoneerd, krijgen ze van ons een lekker shotje waarvan ze een energieboost krijgen”, aldus Taks. “Algen zijn namelijk rijk aan vitaminen, mineralen en proteïnen. Ze zitten nu al in tabletten en capsules en de laatste jaren zien we ze ook terug in mengbare poedervorm. Handig voor een powerboost bij het ontbijt.”

Verbazing

Regelmatig lopen er nieuwsgierige mensen langs, maar bijna niemand heeft een idee van wat er in de potjes wordt gebrouwen. Een moeder die met haar zoon een shotje algensap probeert, vindt de smaak meevallen. “Ik zou het alleen niet nog een keer doen”, stelt ze. “Dit heb ik nog nooit gezien.” Haar zoon, die het drankje wel kon waarderen, glimlacht. “Ik zou het zo nog een keer drinken”, zegt hij. “Op school hebben we het een tijdje geleden ook al over algen gehad.”

De Algenbar reist dit seizoen nog langs verschillende festivals. Taks wil met de installatie vooral een verhaal vertellen. “We willen aan mensen de sociale kanten van eten laten zien”, concludeert hij. “Het gaat dus niet alleen over nieuwe soorten voeding. We bieden nieuwe inzichten, zonder anderen iets op te leggen.”

Verhalen die je misschien ook leuk vindt