Hippiefestival Mundial is ook voor hiphoppers

Dit verhaal werd geschreven door admin

Foto: Serge Ligtenberg

Mundial is een wereldfestival en voor de culturele festivalganger het weekend van het jaar. Hippies, gezinnen met kinderen en oude rockers komen massaal af op de wereldmuziek, dans, theater, kraampjes en biologische foodstands. Waarom moet je als hiphopliefhebber dan toch die 40 euro neerleggen en tussen de hippies gaan staan?

Waarschijnlijk heb je hiphophoofdact Typhoon – die eigenlijk al de helft van het kaartje waard is – de afgelopen twee jaar al minstens drie keer live gezien op een van de talloze festivals of in de Melkweg. Als je ouder bent dan 16 en de hits van Lil’ Kleine en Ronnie Flex niet uit je hoofd kent en ook niet wilt kennen, lijken er weinig grote hiphopnamen over te blijven in de line-up van het Tilburgse festival. Dus kijken we naar de kleine(re) namen.

Een aantal nationale acts vullen het hiphoplijstje goed aan. Het Amsterdamse Sawtu Boys Money Gang, oftewel SBMG is eigenlijk al geen onbekende naam meer. Klinkt het toch onbekend? Spotify het hitje ‘Oeh Na Na’ uit je speakers en je weet meteen weer wie deze jongens uit Kraaiennest ook alweer waren. ‘Oeh Na Na’ en andere hits als ‘Hard Gaan’ en ‘Dansen’ beloven een mooi feestje op de zaterdagmiddag.

Hiphop van eigen bodem

Uit de tweede stad van ons landje heeft Mundial Broederliefde. De Rotterdamse jongens maken tracks met dansbare beats, rap en bijna constante autotune. Met hits als ‘Ik was al binnen’ veroverden ze hun wijk Spangen en al snel de rest van de stad. Als ze niet een ruim half uur te laat komen – zoals op Vestrock – veroveren ze zaterdagavond misschien heel Tilburg.

De laatste twee Nederlandse hiphopacts zijn De Nachtdienst en Meester Alex. De Nachtdienst is een compleet ensemble van acht muzikanten die jazz en Nederlandstalige rap combineren tot heerlijk rauwe hiphop. Meester Alex brengt ons juist nuchtere rap met soms een reggaerandje. In november bracht hij zijn eerste single ‘Voorbij’ uit samen met hiphopheld Rico. Ook het nummer ‘Verademing’ maakte hij samen met Rico.

Van over de grens is er Tourist LeMC. De Belg is niet onbekend met Tilburg, vorig jaar stond hij al op hiphopfestival Woo Hah! en dit jaar komt hij dan met zijn zachte beats en poetische teksten op dezelfde locatie Festival Mundial verwarmen. Ook voor de Franse band Scarecrow is het niet de eerste keer op het festivalterrein. Vorig jaar sloten zij Mundial af, tegelijk met La Pegatina. Slechts een klein deel van het publiek koos voor de Fransen, maar niemand zal spijt hebben gehad dat ze La Pegatina misten. Met hun snelle Franstalige rap en het scherpe jaren ’50 Bluesgeluid beloven ze ook dit jaar weer een spectaculaire show neer te zetten op Mundial.

Uit je comfortzone

Voor wie nog iets verder buiten zijn comfortzone durft te gaan is er La Dame Blanche. Een vrouwlijke rapper die samen met haar producer en DJ uit Parijs Franstalige hiphop maakt. De zangeres/rapper komt oorspronkelijk uit Cuba, wat haar uniek maakt in dit rijtje hiphopacts. Haar oorsprong hoor je duidelijk terug in de vrolijke muziek.

Leg het blokkenschema maar eens naast deze opsomming van hiphopacts en je zult zien dat het nog best lastig plannen is als hiphopliefhebber. Ben je je toch aan het vervelen? Dan staat To the Max nog in de Hall of Fame met minder bekend Nederlands hiphoptalent. Voor die 40 euro heb je een weekend vol hiphop. Tijd om die biologische foodstands een kans te geven.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt