‘Beside the tracks’ is het goed toeven

Dit verhaal werd geschreven door Simon Knopper

Mundial zou Mundial niet zijn als ook in 2018 weer de nodige veranderingen aan het festival zouden worden aangebracht. Zoals altijd is het terrein weer prachtig kleurrijk aangekleed, wel is er flink met een aantal podia geschoven. Vooral de ‘terugkeer’ naar de muzikale roots valt in positieve zin op: het programmaboekje biedt een gevarieerde line up om naar uit te kijken.

Waar de live muziek vorig jaar nogal dun bezaaid was, is het vanaf de vroege middag direct raak met aangename optredens van onder andere Amartey, Neave en de Funkanizers. Het is in de eerste uren op de zaterdag niet direct heel druk op het terrein, vooral het straattheater vermaakt zich kostelijk met het versieren van bezoekers met schmink en geïmproviseerde hengels.

Ingang
De ingang van het terrein is verplaatst naar de ‘achterkant’ van het terrein. Vanaf de Burgemeester Brokxlaan loop je recht tegen het nieuwe ‘Enjoy the World’-podium op. Het grootste podium, omgedoopt tot ‘The Dome’, biedt op beide festivaldagen reeds vanaf 14:00 optredens, terwijl vorig jaar pas aan het einde van de middag de deuren van – toen nog – de Koepelhal opengingen.

Het derde podium voor livemuziek, ‘Beside the tracks’, is een flink uit de kluiten gewassen open podium en gepositioneerd op de plek waar ooit, oh nostalgie, het zandstrandje lag. Hoewel het nog steeds jammer is dat dat is verdwenen, lijkt een groot open podium op deze plek geen onlogische keuze. Het biedt een flinke hoeveelheid bezoekers de gelegenheid in de open lucht van een optreden te genieten, en dat is bepaald geen straf op een dag met een aangename temperatuur en dito zonnetje. En hoewel het bij de eerste acts niet bepaald druk is beside the tracks, voelt het alsof het dit weekend erg gezellig gaat worden langs het spoor.

Toiletten
Opmerkelijker is de keuze een flink blok toiletten voor het gevoel midden op het festivalterrein te plaatsen. De bezoeker komt op Mundial qua esthetiek niets tekort, maar zo’n groot blok aan sanitair ligt wel erg in het oog bij een wandeling over het terrein. Ook de enorme foodtruck langs het spoor, Plantage Onverwacht, valt op, vooral omdat de muziek er werkelijk oorverdovend hard staat. Je moet blijkbaar iets over hebben voor een onvervalst doch zeer smakelijk ogend ‘Broodje Roadkill’ dat er aan de man wordt gebracht.

Al met al bieden de eerste uren Mundial voldoende aanknopingspunten om te gaan genieten van een lekker muziekweekend. Met een stuk meer live muziek dan vorig jaar, een nieuwe podiumindeling en een als vanouds bont en levendig uitgedost terrein, kan dat bijna niet mis.

Verhalen die je misschien ook leuk vindt